"E vremea fiarelor (...) e vremea leilor, a lupilor şi a câinilor fioroşi, a corbilor şi a ciorilor de hoit."
Această a patra parte a seriei "Cântec de Gheaţă şi Foc" va stârni în mintea cititorului un val de întrebări: Şi totuşi pentru ce s-a purtat Războiul? Pentru...Dreptate? Pentru..."Bine"? Pentru "Binele" cui? Păşind pe urmele cavalerului-fecioară Brienne, sau pe cele ale lui Jaime Lannister, vom fi martorii unei "salbe" de orori şi fărădelegi ce vor fi greu de suportat. Pentru că, în timp ce "puternicii" uneltesc şi urzesc, marea masă a celorlalţi nu ajunge să reprezinte decât... "festinul ciorilor".
Întreaga carte se va apleca sub apăsarea morţii, a zădărniciei, a foametei şi a lipsei de onoare. Astfel cititorul va ajunge să privească cu dezgust spre Debarcaderul Regelui şi spre viaţa aparent liniştită a curţii regelui-copil, aşteptând triumful "binelui" şi bunăstării, aşteptare ce se va dovedi zadarnică.
Vom trece destul de greu peste pierderea personajelor preferate în volumul anterior, iar cele câteva care au populat seria începând cu "Urzeala Tronurilor", vor fi relativ neglijate în această parte, cu mici excepţii. Vom vedea că, deşi unii au scăpat din..."iureşul săbiilor", neajungând "festinul ciorilor", vor avea de înfruntat un chin mult mai crunt...cel al propriei conştiinţe.
În ciuda faptului că această parte pare chiar mai sumbră decât anterioarele, acel licăr de speranţă continuă să pâlpâie printre rânduri, şi acea "frenezie" a lecturii nu-l va părăsi pe cel ce va alege să citească această carte pentru că volumul nu face rabat la "măiestrie", la îmbinarea cu o desăvârşită artă a cuvintelor, şi mai ales pentru că personajele rămân la aceeaşi forţă ca şi până acum. Departe de a ne satisface "setea" de întâmplări, "Festinul Ciorilor" reprezintă o trecere subtilă spre ceea ce va urma...
Ce e frumos in aceste carti
Tue 08/28/12 by Irina (not verified)Post new comment