"Distanţa pe care Biroul a ţinut-o faţă de restul lumii este un rău distinct de războiul pe care intenţionează să îl poarte cu amintirile noastre – mult mai subtil, dar, în felul lui, la fel de sinistru. Ei aveau toate resursele necesare pentru a ne ajuta, în timp ce noi sufeream în facţiunile noastre, dar, în schimb, au preferat să ne lase să ne distrugem. Să ne lase să murim. Să ne lase să ne omorâm unii pe alţii. Abia acum, când suntem pe cale să distrugem mai mult decât un nivel acceptabil de material genetic, s-au hotărât să intervină.(...) Există un lucru pe care îl ştiu de mic: viaţa ne face rău tuturor, fără să putem evita asta. Însă acum am mai învăţat un lucru important: ne putem vindeca. Ne vindecăm reciproc."
Ajunsă la a treia parte, trilogia "Divergent", prin volumul "Experiment", îi propune cititorului o schimbare în dinamica redării poveştii: vom pendula între perspectivele celor doi protagonişti marcanţi, Tris şi Tobias. Din fericire, autoarea punctează la începutul capitolelor numele celui care ne împrumută viziunea sa asupra întâmplărilor, fiindu-ne astfel mai uşor să urmărim cele transmise.
Lumea lui Tris, lui Tobias şi a celorlalţi "evadaţi" ai Facţiunilor se va dovedi un "experiment" nefericit, iar conceptele cu care jonglează autoarea, destul de serioase aş spune eu, de manipulare genetică, de epurare şi de perfecţionare a individului, măresc încărcătura emoţională a întregii acţiuni.
Recunosc sincer că aşteptările mele cu privire la finalul trilogiei nu au fost satisfăcute, sfârşitul lecturii lăsând în urmă nelinişte, frustrare şi o mult prea mică notă semi-pozitivă.
Post new comment