Ars Alchimica


Editura: 
Herald
Anul: 
2013
Traducator: 
Ilie Iliescu
Ars Alchimica de Theophrastus Ph. Paracelsus  -Carti bune de citit

    "Alchimia nu e altceva decât scopul, intenţia şi strădania subtilă de a transmuta natura metalelor din una în alta. Potrivit cu aceasta, fiecare persoană, prin propria-i putere de pătrundere mentală, poate alege o cale şi o Artă mai bună, descoperind astfel adevărul, deoarece omul care se concentrează mai intens asupra unui lucru va descoperi adevărul."
    Câţi dintre noi nu suntem fascinaţi de alchimie? Câţi dintre noi nu am citit cu aviditate poveştile ţesute pe baza celebrei "Pietre Filozofale"? Pentru veritabilii pasionaţi a venit momentul să înţeleagă cu adevărat originea acestor mituri şi să descopere teoriile ce au stat la baza atâtor ficţiuni.
    Nu este uşor să-ţi deschizi mintea şi sufletul pentru a lăsa scrierile lui Paracelsus să-ţi pătrundă adânc în spirit, dar, dacă te vei raporta la realităţile epocii respective şi vei încerca să înţelegi modul lor de abordare a ştiinţei, nu vei regreta. Vei vedea că din aceste pagini răzbate determinarea unei minţi luminate de a-şi depaşi limitările epocii, determinarea de a atinge perfecţiunea dumnezeiască şi de a deveni aidoma Marelui Creator: "Ce ar trebui să facă un filosof cu adevărat înţelept o dată ce a ajuns să stăpânească temelia şi ordinea procedeului Marelui Arhitect al Universului în construirea a tot ce există în Natură?(...) El ar trebui, pe cât posibil, să devină un imitator fidel al Creatorului său. În haosul fizic, el ar trebui să-şi facă haosul aşa cum era în realitate haosul iniţial; ar trebui să realizeze, pe rând, punct cu punct, întreaga succesiune a lucrurilor corespunzătoare actului creator." Vei învăţa să priveşti dincolo de aparenţe, să vezi minuni mărunte dar deloc lipsite de importanţă, vei învăţa să-ţi urmezi calea dacă vrei să răzbaţi şi să continui cu încăpăţânare până vei obţine rezultatul scontat: "Şi astfel fiecare piatră pe care o descoperim, fie ea mare sau mică, cremene sau piatră obişnuită, neluată în seamă şi aruncată, valorează mai mult decât o vacă. Privirea nu trebuie aţintită doar asupra locului în care săpăm, şi din care piatra apare la lumină (...) Peste tot ne întâmpină pământ, praf, ori nisip, ce conţin adesea mult aur sau argint; şi de acest lucru trebuie să ţinem seama."
    În urma alegerii acestei carţi te vei simţi mai bogat nu numai pentru că vei avea o bucăţică de istorie în colecţie, ci pentru că vei conştientiza că, dacă suntem ceea ce suntem azi se datorează strădaniei celor ce au pus temelia lumii în care trăim şi care au crezut cu tărie că lumina ştiinţei va birui întunericul ignoranţei şi că binele, în slujba căruia s-au aflat, va stăpâni răul. Dacă au avut dreptate sau nu, asta este o altă poveste: "(...) ultima eră va fi iluminată în chip limpede şi compensată pentru toate pierderile ei prin darul graţiei şi răsplata adevărului, încât să nu se fi auzit vreodată de o germinare similară a inteligenţei şi înţelepciunii la începutul lumii. Între timp, viciul nu va putea birui binele, iar resursele acelor persoane vicioase, oricât de numeroase ar fi ele, nu vor putea împiedica această dezvoltare."

 





S-ar putea să vă placă şi ...

<<
  • Jung si post-jungienii de Andrew Samuels  -Carti bune de citit
  • Infometeaza egoul, hraneste sufletul de Connie Miller  -Carti bune de citit
  • Cartea tibetana a vietii si a mortii de Sogyal Rinpoche  -Carti bune de citit
  • Pistis Sophia de manuscris  -Carti bune de citit
  • Interpretarea jungiana a viselor de James A. Hall  -Carti bune de citit
  • Sinele de doua milioane de ani de Anthony Stevens  -Carti bune de citit
  • Samanii din Tuva. O cercetare asupra samanismului siberian de M.B. Kenin - Lopsan  -Carti bune de citit
  • Imperiul mongol si Gingis-Han de Jean-Paul Roux Flavigny  -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.