"Religia, oricare ar fi caracterul şi adevărata ei natură, va împrumuta întotdeauna o nuanţă din obiceiurile şi firea celor celor care o adoptă. Nimic nu poate ilustra mai bine adevărul acestei observaţii decât istoria religiei creştine. Oricine deschide Evanghelia şi o citeşte fără idei preconcepute şi prejudecăţi nu poate să nu recunoască imediat pietatea raţională şi ardentă, bunăvoinţa activă, moralitatea pură, libertatea nobilă faţă de opreliştile lumii, unită cu despovărarea plină de râvnă de toate îndatoririle sociale, pe care le insuflă fiecare pagină a ei. Totuşi, în răsărit găsim această religie degenerată în supersiţie lamentabilă şi subterfugii metafizice (...) în timp ce în apus a asumat un caracter fanatic şi feroce considerând sabia un instrument de convertire superior raţiunii şi argumentului."
Umbra de mister ce învăluie puternicul ordin al Cavalerilor Templieri a suscitat de-a lungul timpului numeroase controverse. Pro sau contra templierilor, numeroşi cercetători au încercat să pună în lumină acest ordin, "lumină" care, de multe ori, nu le-a fost favorabilă. "Templierii. O societate secretă din Evul Mediu" va descrie ordinul templierilor de la instituirea lui, trecând prin organizarea internă, puterea şi întinderea posesiunilor sale, pentru a ajunge să analizeze acuzaţiile ce i s-au adus odată cu venirea pe tronul Franţei a lui Filip cel Frumos. Cititorului nu-i va scăpa evidenta pledoarie pro-templieri a autorului, care explică motivele ce au dus la persecutarea ordinului, de la dorinţa lui Filip cel Frumos de a submina autoritatea papală, până la antipatia pe care o stârneau templierii datorită aroganţei lor excesive.
Un punct de vedere, un nou studiu menit să aducă ceva în plus despre acest ordin controversat, "Tempierii. O societate secretă din Evul Mediu" se citeşte cu plăcere, dându-ţi senzaţia că iei parte la dezvăluiri de o mare importanţă pentru istoria omenirii.
Post new comment