Eroul cu o mie de chipuri


Autor carte: 
Joseph Campbell
Editura: 
Herald
Anul: 
2014
Eroul cu o mie de chipuri de Joseph Campbell -Carti bune de citit

    "Nu poate exista nici un dubiu: pericolele psihologice peste care generaţiile anterioare au trecut ghidate de simbolurile şi practicile spirituale ale moştenirii lor mitologice şi religioase, noi trebuie astăzi să le înfruntăm singuri (în măsura în care ne-am pierdut credinţa sau, dacă ne-am păstrat-o, în măsura în care credinţele noastre nu reuşesc să răspundă problemelor reale ale vieţii contemporane), sau, în cel mai bun caz, noi trebuie să le rezolvăm beneficiind doar de o călăuzire improvizată, ezitantă şi rareori eficace. Aceasta este problema noastră, a indivizilor moderni şi "luminaţi", ai căror zei şi diavoli au fost expulzaţi prin raţionalizare.
    Cu toate acestea, în mulţimea de mituri şi legende care s-au păstrat până la noi sau care au fost adunate de la marginile lumii, mai putem vedea reprezentate cu acurateţe elemente ale parcursului nostru încă uman."
    Cu toţii suntem conectaţi la un nucleu comun. Nevoia de a ne învălui în credinţe, în simbolism, în legende şi poveşti este comună  oamenilor dintotdeauna. Raţionalizarea tuturor proceselor ce ne încoljoară a alienat omul modern şi i-a îndepărtat "instrumentele" ce-l ajutau să se adapteze la diversele circumstanţe ale propriei existenţe.
    "Eroul cu o mie de chipuri" aduce în discuţie această nevoie ancestrală pentru mitologie, văzută ca o necesitate a societăţii umane de a transpune în sfera legendei realităţi de natură socială sau spirituală, cât şi de a explica diferite fenomene. Trecerea în revistă a diverselor credinţe, obiceiuri şi legende, folosindu-se de metode comparative, va arunca o nesperată rază de lumină asupra acestui concept şi va ajuta cititorul să înţeleagă mai bine unitatea ce caracterizează de fapt psihicul uman.
    O călătorie de excepţie, "Eroul cu o mie de chipuri" este de fapt călătoria omului prin istorie, de la începuturi până în prezent, călătorie pe care o avem descrisă în atâtea moduri câte civilizaţii s-au perindat pe Pământ.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Cele dousprezece coloane ale succesului de Jim Rohn si Chris Widener -Carti bune de citit
 • Samanii din Tuva. O cercetare asupra samanismului siberian de M.B. Kenin - Lopsan -Carti bune de citit
 • Filozofia si practica buddhismului tibetan de Dalai Lama -Carti bune de citit
 • N-am venit sa tin un discurs de Gabriel Garcia Marquez -Carti bune de citit
 • Cele cinci nivele ale atasamentului de Miguel Ruiz Jr. -Carti bune de citit
 • Splendoarea ascunsa de Osho -Carti bune de citit
 • Liber sa inveti de Peter Gray -Carti bune de citit
 • Povestiri Zen - 100 povestiri despre iluminare de - -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.