"Ceea ce neglijasem în gândirea mea a fost un punct central, o inimă coordonatoare care să-i adune pe toţi laolaltă, şi care fusese acolo tot timpul. Spitalul Municipal este acela care se află în centrul tuturor lucrurilor. Indiferent cât de tare mă îndepărtez de centru, întotdeauna mă întorc la el, pentru că nu se poate altfel. (...) Pentru că acest lucru e valabil pentru multe din vieţile noastre. Oricât de departe s-ar părea că ne abatem, ne întoarcem întotdeauna la Spitalul Municipal ca la un punct focal. Spitalul Municipal este ca o roată uriaşă, iar noi suntem spiţele."
Romanul în două volume al Barbarei Harrison va supune atenţiei cititorului viaţa ce se desfăşoară pe coridoarele Spitalului Municipal din New York, lumea de dincolo de acesta fiind relativ estompată şi lăsată în planul doi. Când o bogată moştenitoare ajunge să fie internată în acest spital, lipsit de fonduri dar bogat în specialişti, lupta acerbă a medicilor lipsiţi de mijloace pentru a reda miracolul vieţii va capta cu siguranţă atenţia cititorului.
Fără prea mult dramatism dar, în acelaşi timp, cu un stil plăcut, "Spitalul Municipal" va puncta câteva figuri centrale ca Tessa Cabot, doctorul Nick Gorlin, chirurgul David Cord, importanţa covârşitoare asupra întregului revenindu-i "decorului", spitalul în sine. Medicii vor fi prezentaţi şi din perspectiva umană, cu slăbiciuni, cu drame personale, toate fiind uitate însă dincolo de uşile spitalului.
O frumoasă poveste despre profesionalism, verticalitate, dragoste, dedicaţie, "Spitalul Municipal" se înscrie în tradiţia americană a poveştilor despre medici, subiect extrem de bine exploatat atât literar cât şi cinematografic.
Post new comment