"...să nu depindeţi de lumina altora. E mai bine până şi să orbecăiţi pe întuneric - dar întunericul să fie al vostru! Lumina altcuiva nu este bună. Chiar şi întunericul propriu este mai bun. Cel puţin este al vostru, este realitatea voastră. Şi dacă veţi trăi în propriul vostru întuneric, chiar şi întunericul va deveni din ce în ce mai puţin adânc; veţi putea să orbecăiţi, veţi învăţa cum s-o faceţi, nu veţi cădea.(...) Chiar şi întunericul propriu este bun, propriile erori sunt mai bune decât virtuţile altora."
Cine este Osho? În marea maeştrilor învăţaţi ce încearcă să trezească sinele latent existent în fiecare dintre noi, Osho poate fi perceput ca o briză plăcută pe de-o parte, sau, de ce nu, ca un duş rece, pe de altă parte. Dacă unele discuţii se desfăşoară într-o direcţie plăcută şi senină, pildele fiind "despicate" în mai mult de patru şi corelate cu mesajul potrivit, alte teorii pot bulversa auditoriul, sau cititorul în acest caz. În definitiv asta este şi intenţia: unii, pentru a fi "treziţi", trebuie scuturaţi energic.
Nonconformismul şi prospeţimea gândirii lui Osho pe mine m-a convins să încerc să devin un om autentic, un om ce face mai mult decât să existe pur şi simplu: "Când începeţi să deveniţi autentici veţi avea conflicte, dar acele conflicte merită. Sunt preţul pe care trebuie să-l plătitţi pentru a obţine viaţa interioară(...) Unde toţi sunt mincinoşi şi toţi sunt ipocriţi şi toţi încearcă să pară ceea ce nu sunt, dacă deveniţi adevăraţi nu vă veţi adapta."
Cine este Adevăratul Inţelept? Cel care iese din tiparele prestabilite de societate, cel care-şi depăşeşte spiritul de turmă, cel care începe să gândească nu cu mintea îmbâcsită, ci din adâncul conştiinţei sale: "Viaţa este liberă, viaţa este libertate, Dumnezeu este o libertate absolută. Nu puteţi avea atitudini fixe, idei fixe."
Concepută ca un dialog, pornind de la câte o întrebare adresată lui Osho sau de la o pildă, această carte este de fapt un monolog extraordinar de concentrat şi de uşor de parcurs. Nu impune idei. Nu distruge mituri. Ci, mai degrabă vă oferă "doar o sete, o sete intensă". Vă oferă "intensitatea setei de a cunoaşte propria întrebare autentică. Atunci lucrurile se rezolvă singure - răspunsul urmează după întrebare." Şi asta pentru că adevărata comoară pe care o căutăm cu toţii se află chiar în noi.
Post new comment