Filozofia si practica buddhismului tibetan


Autor carte: 
Dalai Lama
Editura: 
Herald
Anul: 
2012
Traducator: 
Walter Fotescu
Filozofia si practica buddhismului tibetan de Dalai Lama -Carti bune de citit

 "Indiferent dacă facem ceva bun şi valoros cu vieţile noastre sau nu, timpul trece şi nu aşteaptă. Nu doar că timpul trece inexorabil, dar şi vieţile noastre merg înainte mereu. Dacă ceva nu a mers bine, nu putem întoarce timpul ca să mai încercăm odată. În acest sens nu există cu adevărat o a doua şansă."
        Cartea de faţă a fost o alegere firească dat fiind autorul. Într-o lume care ne oferă din ce în ce mai puţine  modele de urmat, au rămas câţiva care şi-au depăşit condiţia umană şi spre care noi ceilalţi ar trebui să fim tentaţi să ridicăm ochii. Un asemenea exemplu este, în opinia mea, Dalai Lama, o minte luminată şi un artizan al păcii şi înţelegerii. "Filozofia şi practica buddhismului tibetan" redă o serie de prelegeri susţinute de Dalai Lama la Londra. Oscilând între pagini cu înţeles pentru publicul larg şi între cele pentru cunoscători, mesajul transmis rămâne extrem de limpede: iubirea, compasiunea, o viaţă corectă şi un comportament adecvat sunt considerate factorul esenţial în îmbunătăţirea fiecăruia dintre noi. Interesant este că autorul consideră toţi oamenii demni şi capabili să se ridice deasupra condiţiei lor beneficiind de toate "armele" necesare pentru asta. "Cel mai mare obstacol în calea cultivării compasiunii şi a unei inimi bune este egoismul." Suntem prea preocupaţi să privim  în exterior şi neglijăm lumea interioară, astfel încât lăsăm "duşmanul interior" să ne determine viaţa. Dar cum "Una din cele mai bune calităţi umane este inteligenţa, care ne permite să judecăm ce e benefic şi ce e dăunător" avem toate şansele să reuşim, mai ales că aspiraţiile comune tuturor oamenilor au fost mereu aceleaşi: "Ce dorim şi căutăm este fericirea şi învingerea suferinţei. Aspiraţia către fericire şi evitarea durerii este înnăscută în noi toţi, iar existenţa şi validitatea sa nu au nevoie să fie justificate."
         Un mod carismatic de a explica învăţăturile buddhiste, o modestie ce nu face decât să ne amplifice admiraţia, un discurs cu o impresionantă încărcătură simbolică, toate acestea reprezintă argumente în favoarea acestei cărţi: "Întotdeauna le spun tibetanilor şi altora că dacă  în învăţăturile mele găsiţi ceva benefic şi util, atunci implementaţi-l în viaţa voastră; dacă unele lucruri nu sunt utile sau benefice, lăsaţi-le pur şi simplu deoparte."

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Splendoarea ascunsa de Osho -Carti bune de citit
 • Sinele de doua milioane de ani de Anthony Stevens -Carti bune de citit
 • Liber sa inveti de Peter Gray -Carti bune de citit
 • Imperiul mongol si Gingis-Han de Jean-Paul Roux Flavigny -Carti bune de citit
 • Codul lui Michelangelo. Mesajele secrete ale Capelei Sixtine de Benjamin Blech si Roy Doliner -Carti bune de citit
 • Iertarea. Cea mai mare putere vindecatoare de Gerald G. Jampolsky -Carti bune de citit
 • Templierii. O societate secreta din Evul Mediu de Thomas Keightley -Carti bune de citit
 • Introducere in Tantra de Lama Yeshe -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.