Mormintele din Atuan ( seria Terramare 2 )


Autor carte: 
Ursula K. Le Guin
Editura: 
Alexandria
Anul: 
2008
Mormintele din Atuan ( seria Terramare 2 ) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit

    "În interiorul cercului format de zid, mai multe pietre negre, înalte de optsprezece sau douăzeci de picioare, se înălţau din pământ ca nişte degete imense. Odată ce le vedeai, nu-ţi mai puteai lua ochii de la ele.(...) Aceste nouă pietre erau Mormintele din Atuan. Se spunea că fuseseră înălţate de pe vremea primilor oameni, încă de când fusese creat ţinutul Terramare. Fuseseră plantate pe întuneric când pământurile se ridicaseră din adâncurile oceanelor. Erau de departe mai străvechi decât Regii-Zei din Kargad, mai vechi decât zeii Gemeni, mai străvechi decât lumina. Erau mormintele celor care fuseseră stăpâni înainte ca lumea oamenilor să ia fiinţă, a celor nenumiţi, iar cea care-i slujea nu avea nume."
    Cum ar fi ca cineva să te răpească din mijlocul familiei şi să-ţi impună un alt mod de viaţă? Cum ar fi să stăpâneşti peste un loc macabru, fără putinţa de-a visa la altceva? Continuarea seriei "Terramare", "Mormintele din Atuan", ne prezintă povestea lui Tenar, ajunsă, fără voie, Marea Preoteasă Renăscută a Mormintelor din Atuan, redenumită Arha. Aşa cum ne-am obişnuit Ursula K. Le Guin va prezenta lumea aceasta fascinantă în maniera cunoscută, descrierile frizând poeticul, iar cititorul va descoperi minunatele detalii prin ochii fetiţei Tenar, ca mai apoi, să le descoperim prin cei ai adolescentei Arha. Pentru Marea Preoteasă surpriza ce-i va dezvălui o altă versiune a realităţii o va reprezenta Ged, eroul din "Un Vrăjitor din Terramare", ce îşi continuă propria călătorie iniţiatică. Astfel Arhei i se va oferi o alternativă iar, alegând libertatea, va realiza că, uneori, este mai uşor să ţi se spună ce să faci decât să  decizi singur: "Începuse să înveţe apăsarea libertăţii. Libertatea este o greutate ce cântăreşte mult, o povară mare şi ciudată pe care spiritului îi e dat să o poarte. Nu e uşor .Nu e un dar primit, ci o alegere făcută, iar alegerea poate fi una grea. Calea urcă spre lumină, dar călătorul împovărat ar putea să nu ajungă niciodată la capătul ei."
    "Mormintele din Atuan" este tot o carte despre maturizare, despre posibilitatea de a avea un cuvânt de spus în alegerea propriului destin, despre încredere, despre prietenie, despre renunţarea la vechi, pentru a te putea reinventa sau regăsi.

Din aceeaşi serie:

Un Vrajitor din Terramare ( seria Terramare 1) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit
Cel mai indepartat tarm ( seria Terramare 3 ) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit
Tehanu (seria Terramare 4 ) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit
S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Norma de Emmanuel Robles -Carti bune de citit
 • Ingeri si demoni de Dan Brown -Carti bune de citit
 • Dragonul Maiestatii Sale ( seria Temeraire 1 ) de Naomi Novik -Carti bune de citit
 • Luna Albastra (seria Nemuritorii 2) de Alyson Noel -Carti bune de citit
 • Cartea Lucrurilor Pierdute de John Connolly -Carti bune de citit
 • Regina Sudului de Arturo Perez Reverte -Carti bune de citit
 • Initiatul de Robert Finn -Carti bune de citit
 • Vremea Ingerului (seria Cantecele Serafimului 1) de Anne Rice -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.