Alchimistul


Autor carte: 
Paulo Coelho
Editura: 
Humanitas
Anul: 
2003
Traducator: 
Gabriela Banu
Alchimistul de Paulo Coelho -Carti bune de citit

    "Indiferent ce face, orice om de pe acest Pământ joacă un rol principal în istoria lumii, (...). Şi , fireşte, nu ştie acest lucru."
    Sunt cărţi sau autori citiţi pentru că sunt "la modă". Acesta este şi cazul lui Paulo Coelho. Şi totuşi, în opinia mea, Paulo Coelho face parte din categoria autorilor de ale căror scrieri trebuie să te apropii cu precauţie şi cu o formă de pietate, poate pentru a nu strica frumuseţea şi magia cuvintelor. Sunt autori care nu se citesc nici cu ochii, nici cu mintea, ci cu sufletul, iar faptul că te găseşti în faţa operelor lor, trebuie considerat o mare onoare. Iar dacă doar citeşti cartea şi nu reprezintă pentru tine decât o înşiruire de cuvinte, dacă nu te pune pe gânduri, este un mare păcat.
    "Alchimistul", deşi redă aventurile păstorului Santiago,  drept pentru care se poate considera o carte de aventuri, reprezintă o călătorie minunată, un recital literar de excepţie, cu o încărcătură simbolică deosebită, iar drumul lui Santiago, pentru împlinirea Legendei Personale, va însemna drumul fiecăruia dintre noi prin viaţă, alegerile noastre, călătoriile noastre şi oamenii întâlniţi, orice experienţă devenind o nouă lecţie. Analizând atât relaţia omului cu cei din jur: "Când vezi aceleaşi feţe mereu(...) ajungi să-i consideri ca făcând parte din viaţa ta. Şi dacă fac parte din viaţa noastră, încep să vrea să ne-o schimbe. Dacă nu eşti aşa cum vor ei, se supără. Pentru că toţi ştiu exact cum trebuie să trăim noi. Şi niciodată n-au habar de cum trebuie să-şi trăiască propriile lor vieţi.", cât şi poziţia fiecăruia în faţa propriului destin: " ...am învăţat multe lucruri importante: că nu trebuie să fugim de propriul nostru destin. Şi că mâna lui Dumnezeu este infinit de generoasă, în pofida severităţii ei.", cartea de faţă va dezbate adevăruri fundamentale ale existenţei umane, viaţa însăşi devenind o călătorie iniţiatică pentru căutarea şi descoperirea "Sufletului Lumii", pentru descoperirea lui Dumnezeu, pe care îl purtăm cu toţii în noi. Chiar şi în faţa vicisitudinilor reacţia noastră va face diferenţa, iar lecţia pe care păstorul o va primi de la cămilar, cuvântul lui Alah, va face unitatea între două credinţe diferite, pentru că vom descoperi practic imaginea Dumnezeului creştin, care are întotdeauna grijă de copiii lui: "nimeni nu se sperie de necunoscut, pentru că oricine poate să dobândească orice vrea şi îi face trebuinţă. Ne temem doar să nu pierdem ce avem, fie vieţile, fie plantaţiile noastre. Dar ne trece frica atunci când înţelegem că istoria noastră şi istoria lumii au fost scrise de aceeaşi Mână." Şi, în definitiv, vom înţelege că indiferent de rasă, religie, culoare, cu toţii suntem la fel şi cu cât înţelegem asta mai repede cu atât vom putea cunoaşte fericirea. " există un limbaj pe lume pe care îl  înţelegem toţi şi pe care flăcăul îl folosise în tot acel timp ca să facă să prospere prăvălia. Era limbajul entuziasmului, al lucrurilor făcute cu dragoste şi voinţă, în căutarea unui lucru pe care-l doreai sau în care credeai(...). Când îţi doreşti un lucru, tot Universul conspiră la realizarea dorinţei tale."
    Dacă vrei să citeşti exprimarea sufletului tău în cuvinte ce se aştern ca o pictură minunată, exprimare care, deşi ţi-e atât de familiară, tu nu ai fi putut-o reda, dacă vrei să-ţi schimbi viziunea asupra vieţii, şi de fapt să îmbrăţişezi doar ce este important cu adevărat renunţând la tot "balastul", sau dacă pur şi simplu vrei să citeşti o carte de geniu, asta este şansa ta.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Revelatia (vol.2 seria Crossfire) de Sylvia Day -Carti bune de citit
 • Virusul lui Iuda de James Rollins -Carti bune de citit
 • Anubis de Wolfgang Hohlbein -Carti bune de citit
 • Eu sunt numarul patru de Pittacus Lore -Carti bune de citit
 • In vizorul mortii de Iris Johansen -Carti bune de citit
 • Shangri La de Julio Murillo -Carti bune de citit
 • Duminica neagra de Thomas Harris -Carti bune de citit
 • Sepulcrul de Kate Mosse -Carti bune de citit
>>

Comments

Replied

Thank you for thinking my

Thank you for thinking my homework for me :)). La 10 si jumatate chiar nu am chef sa fac recenzii singur.
Replied

Buna seara Alteta, ma inclin

Buna seara Alteta, ma inclin cu rpseect. Va admir de mult timp si va doresc din suflet dvs. si familiei dvs. multa sanatate si Dumnezeu sa va aiba in paza lui.Cred ca pina la urma familia regala va salva Romania de la dezastru. Asa sa va ajute Dumnezeu.Cu deosebita consideratie, Florica A.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.