"Sunt unii care cred că vălul care separă o dimensiune de alta este aşa de transparent, atât de străveziu, încât devine aproape invizibil. Alţii vor spune că numai legile ştiinţei dictează ceea ce putem să credem şi ceea ce nu.(...) În opinia mea, nu pot afirma decât că atitudinea se schimbă cu vremea. Ceea ce într-un secol era un fapt real în altul va fi considerat drept o erezie." Un pachet de cărţi de tarot vor creea o punte peste timp, iar cartea de faţă ne va prezenta atât întâmplări de secol 19 cât şi aventuri din prezent. "Sepulcrul" nu este o carte "zbuciumată", deşi nu este lipsită de suspans. Este mai degrabă o carte elegantă, o carte care redă foarte bine "izul" secolului 19, o carte care ne prezintă regiuni franceze de un şarm turistic incontestabil dar, în acelaşi timp, ascunzând şi mistere captivante.
O călătorie de documentare în ceea ce-l priveşte pe Claude Debussy se va transforma într-o aventură misterioasă, în care Meredith Martin va afla adevăruri atât despre familia ei, cât şi despre eroina de secol 19, Leonie Vernier, povestea ce se desfăşoară în paralel. Personaje interesante precum Audric Baillard vor pigmenta cartea cu pasaje extrem de interesante, ideile lor transmiţând mesaje demne de reţinut: " Ceea ce noi numim civilizaţie nu reprezintă altceva decât felul în care omul încearcă să-şi impună valorile asupra lumii naturale. Cărţi, muzică, pictură, toate aceste lucruri create de om(...) nu sunt decât încercări de a surprinde sufletul a ceea ce vedem în jurul nostru. Un mod de a da sens vieţii, de a ordona experienţele umane în ceva ce poate fi stăpânit." Şi dacă nu ştiam că Răul are şi partea lui "atrăgătoare", Maleficul Victor Constant nu este deloc lipsit de şarm, deşi faptele reprobabile pe care le comite îi decid din start locul în "marea schemă a universului".
Este o carte captivantă, cu mistere, cu forţe supranaturale care sunt puse în mişcare prin magia obiectelor, o carte care te introduce în viaţa de secol 19 redată prin detalii atât de subtile, încât te vrăjeşte iremediabil. Şi, în încheiere, trebuie neapărat să mai extrag un pasaj care mai mult ca sigur că va "instiga" la lectura acestui volum: "Mintea omului nu poate plăsmui nici un model care să nu existe deja în mijlocul naturii.(...) Tot ceea ce facem, scriem, vedem, observăm nu reprezintă altceva decât ecoul universului. Muzica este lumea invizibilă care capătă înfăţişare prin învelişul sunetului."
Post new comment