"Cum frumuseţea lumii sensibile se naşte din ordinea care se respectă aici şi se alcătuieşte dintr-o situaţie dreaptă şi dintr-o mişcare regulată a pieselor acestei admirabile maşinării, tot astfel în mersul lucrurilor morale şi în cursul societăţii umane, perfecţiunea sălăşluieşte în aceea ca fiecare parte să-şi păstreze rangul ce trebuie să-l deţină aici şi să îndeplinească funcţiunile pe care trebuie să le facă."
Globalizarea, mai ales din punct de vedere politic, este cum nu se poate mai evident dezvăluită în această carte. Numai ideea unei retrase enclave, Monterosso, care îşi desfăşoară existenţa după regulile proprii şi având un preşedinte, Regele munţilor, ce nu se pleacă în faţa "măreţiei" occidentale, declanşează o criză la nivel mondial. Pentru ca întregii puneri în scenă să nu-i lipsească nimic, se creează şi Tribunalul Internaţional al Drepturilor Omului, special pentru a-l judeca pe acest preşedinte, Vladimir Knezevici.
Disertaţii pe diverse teme, ca degenerarea societăţii moderne sau islamism, sunt puse în dialogurile personajelor transmiţând, mai mult ca sigur, convingerile autorului. O întreagă manifestare de forţe, halucinantă şi globală, va avea loc pentru a duce la bun sfârşit misiunea de răpire a lui Knezevici, iar faptul că unul din pionii centrali ai acestei cavalcade nebuneşti descoperă "că un popor poate trăi democratic potrivit unor scheme care n-au nimic în comun cu democraţia occidentală", nu va avea nici o importanţă.
O frenezie de acţiune, de personaje, de întâmplări, fac din acest thriller o scriere de amploare, iar notele de la finalul cărţii te ajută cu adevărat în hăţişul de informaţie transmisă. Un adevărat tur de forţă, "Răpirea" poate fi citită şi ca un manifest, ca o critică adusă societăţii occidentale care, în loc să încerce să înţeleagă realităţile celor diferiţi, preferă să înăbuşe orice sclipire "atipică", orice abatere de la regulile ce guvernează, se pare, mapamondul.
Post new comment