Povestea Bernardei Soledade, pantera din Sertao


Autor carte: 
Raimundo Carrero
Editura: 
Univers
Anul: 
2013
Traducator: 
Simona Ailenii
Povestea Bernardei Soledade, pantera din Sertao de Raimundo Carrero -Carti bune de citit

    "Cu fiecare zi ce trece, disperarea şi blestemul se înmulţesc în casa aceasta. Nu mai e posibil să lustruim mobila, să ştergem pereţii. Acum trebuie să lăsăm ca plantele agăţătoare să stăpânească, să urce pe picioarele noastre, să se adape din sângele nostru şi inimile noastre. Vom avea, astfel, părul din frunze, mâini şi picioare din copaci. Trebuie să renunţăm, Ines, trebuie să renunţăm. Nu lupta, nici nu plânge. Doar mai târziu vom deveni păşune pentru animale şi vom putea înflori pe marginea drumurilor, dacă vreuna dintre noi va avea acest drept. Poate vom fi flori ofilite, uscate şi dezgolite."
    O aprigă poveste plasată în lumea "cowboy-lor" sud-americani, unde lupta pentru pământuri şi pentru capturarea hergheliilor de cai sălbatici se desfăşoară cu o patimă la fel de sălbatică şi nestăvilită ca decorul. În mijlocul acestei lumi, autorul plasează ferma Puchinana, un exemplu atipic de matriarhat în mijlocul ţinutului dominat de bărbaţi. Cele trei femei, mama Gabriela şi cele două fiice, Bernarda şi Ines, se vor integra în această lume fiecare în stilul propriu: mama prin negare, visare, rugăciune, Ines prin promiscuitate şi Bernarda printr-o forţă sălbatică, toate acestea pentru a păstra ferma şi pământurile sub controlul lor. Evident Bernarda este "mâna forte" a locului în care bărbaţii nu trăiesc decât în amintire sau sunt folosiţi, fără a li se acorda putere absolută.
    "Povestea Bernardei Soledade" te va surprinde în primul rând prin subiect, pentru ca mai apoi să te captiveze prin stilul dinamic şi tulburător de redare a evenimentelor, în care parcă şi natura va fi printre interpreţii principali. O frumoasă poveste despre pasiunea ce întunecă minţile oamenilor, indiferent că este vorba despre o iubire apusă, iubirea de pământ, sau iubirea de putere, această carte va pătrunde în sufletul cititorului oferindu-i lectura perfectă.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Atac la presedinte de Philip Shelby -Carti bune de citit
 • Tehanu (seria Terramare 4 ) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit
 • Paznicul Fulgerului (seria Orcii 1) de Stan Nicholls -Carti bune de citit
 • Nu plange sub clar de luna de Heather Davis - Recenzii carti bune
 • Drumul spre Gandolfo de Robert Ludlum -Carti bune de citit
 • Puterea celor Sase (din seria Eu sunt Numarul Patru) de Pittacus Lore -Carti bune de citit
 • Ucenicul Asasinului (seria Trilogia Farseer 1) de Robin Hobb -Carti bune de citit
 • Dragonul rosu de Thomas Harris -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.