"În cultura occidentală fluturii, aceste fiinţe gingaşe, uşoare, vaporoase, sunt consideraţi cu plăcere ca simbol al feminităţii.
În Japonia, ca fluture este văzut bărbatul. Femeile sunt asemuite florilor. Fluturele zboară din floare în floare, poposeşte pentru scurt timp pentru a se desfăta şi zboară mai departe. Femeile sunt încântătoarele flori. Ele nu se apără. Din contră, într-o concurenţă răbdătoare ele strălucesc în splendide culori. Ele ademenesc în tăcere, dar printr-o frumuseţe înşelătoare, limitată de scurta lor perioadă de înflorire. Preţul efortului lor este trecătoarea atingere a fluturelui. Care nu zăboveşte mult. Deci, osteneală zadarnică. Căci fluturele ar veni oricum. Face parte din natura bărbatului - spun japonezele cu experienţă - să viziteze toate florile pe care zborul i le aduce în cale. Aici nu există o intenţie. Doar hazard şi ocazie."
Dacă până acum ai privit fascinat la "minunile" culturii japoneze, fără să afli de fapt amănuntele ce fac această lume să difere atât de mult de lumea ta, vei primi această carte cu bucurie şi interes, iar dacă îi acorzi din timpul tău pentru a o citi nu-ţi va părea rău.
Pornind de la unul din cele mai cunoscute simboluri ale Japoniei, gheişele, vei fi purtat prin istorie - în paralel cea a Japoniei, Europei şi Americii - această "plimbare" prin epoci trecute ajutând autoarea în a explica atât decorul cât şi a prezenta cronologic evoluţia acestul simbol delicat. Vom face distincţia clară între conceptele de concubină, curtezană, prostituată şi gheişă, astfel încât multora dintre noi le vor fi spulberate mituri create de alte scrieri. Vom trece în revistă şi multe poveşti, jurnale, opere literare care au la bază personaje gheişe, această carte devenind o antologie atotcuprinzătoare cu privire la acest mod de viaţă. Departe de a putea să ne transmită şi să ne dezvăluie toate "secretele" Japoniei, "Surâsul Gheişei" ne va apropia ceva mai mult de realităţile istorice, sociale, culturale şi artistice ale acestui tărâm minunat. Însă magia unei gheişe este ceva ce continuă să fascineze prin ceea ce autoarea denumeşte "şarm moral": "...alături de gheişe el se simte curând învăluit într-o neaşteptată senzaţie de uşurare a fiinţei, o senzaţie de bine care satisface necesităţile existenţiale. Se simte acceptat, necercetat, mângâiat fizic şi spiritual, căci gheişa îl plasează în centrul atenţiei sale nelimitate (...). Este o atmosferă de tihnă, dezvoltată într-un licăr reţinut de nostalgii cu tentă erotică. Este tensiunea dintre dăruirea absolută şi inabordabilitate, dintre încrederea perfectă şi distanţarea misterioasă, care scoate la iveală fantezii surprinzătoare, căci vraja nu se apropie ademenitoare, ea atrage de la distanţă, ca un magnet." Ca să nu ne simţim "marginalizaţi", vom găsi şi o frumoasă comparaţie între gheişe şi hetairele Greciei Antice, deşi: "Hetairele aparţin amintirii istorice a Greciei antice. Spre deosebire de gheişe, care încă aparţin prezentului, în Japonia."
Concluzionez cu invitaţia la lectură, pentru că este într-adevăr o carte minunată, care ne arată cât de frumoşi sunt oamenii în diversitatea lor, care ne satisface pofta de a cunoaşte şi de a identifica ale moduri de gândire şi de trai, care ne informează, ne îmbogăţeşte evantaiul cultural printr-o scriere ordonată, aerisită, extrem de bine structurată şi deosebit de uşor de asimilat.
o carte superba
Mon 10/10/11 by liana (not verified)superba carte
Wed 10/12/11 by liana (not verified)Post new comment