Codul lui Michelangelo. Mesajele secrete ale Capelei Sixtine


Editura: 
Orizonturi
Anul: 
2009
Traducator: 
Mihaela Magdalinis
Codul lui Michelangelo. Mesajele secrete ale Capelei Sixtine de Benjamin Blech si Roy Doliner  -Carti bune de citit

    "Ce înseamnă într-adevăr marele tavan? Pentru a-l înţelege cu adevărat, trebuie să îl parcurgem ca pe o experienţă, în felul în care Michelangelo l-a creat şi a vrut să fie interpretat: pas cu pas, nivel cu nivel.(...) Existau atât de multe informaţii şi decoraţiuni, încât această cea mai mare frescă pictată din lume, cu o suprafaţă de peste 1000 de metri pătraţi, pare supraîncărcată şi exagerată. Să fim bine înţeleşi: aşa şi este - şi acest lucru este realizat dinadins. (...)
    Pentru a dezvălui şi înţelege secretele Capelei Sixtine va trebui să procedăm cu grijă, într-o manieră neoplatonică şi cabalistică: pornind de la margini şi croindu-ţi drumul înăuntru, element cu element, până în miezul semnificaţiei."
    Întotdeauna marile creaţii ale umanităţii vor fi învăluite într-o aură misterioasă şi creatorii lor investiţi cu puteri nebănuite. Iată că acum vine rândul lui Michelangelo şi al operelor sale să ne înflăcăreze minţile, iar autorii cărţii de faţă reuşesc magistral să convingă cititorul că pătrunde pe o "cale" misterioasă şi plină de înţelesuri oculte.
    O cuprinzătoare trecere în revistă a conjuncturilor istorice care au dus la formarea geniului artistic, "Codul lui Michelangelo" îţi va transmite mulţimea de informaţii într-o manieră extrem de atrăgătoare şi lejeră, adevărurile istorice fiind intercalate cu legende, sau zvonuri despre personajele de marcă ale epocii. Michelangelo va fi zugrăvit atât ca un mare maestru, cât şi ca om, sau ca erudit, operele sale decriptate purtând amprenta credinţelor sale personale: umanism, neoplatonism, iudaism, Talmud şi Cabala. Reuşind să se sustragă vigilenţei Vaticanului, mesajele sale trec dincolo de timp pentru a aduce geniul creator aproape de sufletele noastre.
    Am iubit "Codul lui Michelangelo" pentru că mi-a oferit satisfacţia unei lecturi de ficţiune într-o lucrare documentată, ilustrată şi explicită, despre fapte concrete şi adevăruri istorice, pe de-o parte, iar pe de altă parte pentru că mi-a oferit ocazia de a cunoaşte îndeaproape un alt maestru celebru ce şi-a pus pentru totdeauna semnătura în istoria frumuseţii artistice.

 





S-ar putea să vă placă şi ...

<<
  • Hotel Transilvania (Contele de Saint-Germain 1) de Chelsea Quinn Yarbro  -Carti bune de citit
  • Cunoasterea de sine de Lobsang Rampa  -Carti bune de citit
  • Misterul Manuscrisului de Ian Caldwell &amp; Dustin Thomason  -Carti bune de citit
  • Surasul Gheisei de Ursula Richter  -Carti bune de citit
  • Umbra lui Thot de Michael Peinkofer  -Carti bune de citit
  • ...şi la sfârşit a mai rămas Coşmarul de Oliviu Crâznic  -Carti bune de citit
  • Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine eşti de Alan Watts  -Carti bune de citit
  • Piramida de Tom Martin  -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.