"Hitler a fost cel mai învederat şi candid optimist din ultima sută de ani. De aceea a fost cel mai mare monstru. Ai mai auzit vreodată de ceva atât de optimist ca "Soluţia finală"? Nu doar că ar putea exista o soluţie- pentru orice,ia aminte, când de fapt încă n-am găsit leacul pentru banala răceală - ci nici mai mult, nici mai puţin decât una finală!(...) Iată o regulă de aur în viaţă, Kugel, oriunde-ar fi să trăieşti, oricând ar fi să te naşti: când cineva se ridică şi promite că va fi mai bine, ia-o la fugă. Ascunde-te. Pesimiştii nu construiesc camere de gazare.(...)
În mintea lui se distilase, într-un fel, esenţa întregii gândiri occidentale şi orientale a ultimelor două mii de ani şi acum stătea semeţ, cum numai cineva trăind în ziua de azi ar fi putut, pe culmea celui de-al douăzeci şi unulea secol al întregii istorii, moştenind toată experienţa, înţelepciunea şi ştiinţa omenirii şi de acolo, de la înălţimea aceea ameţitoare, spunea că izvorul tuturor relelor de pe lume, cea mai importantă cauză a suferinţei şi a urii şi a tristeţii şi a morţii, nu e nici boala, nici rasa, nici religia.
E speranţa.(...) Suntem fiinţe raţionale, explică profesorul Jove, speranţa este iraţională. Astfel ne predispunem singuri la o serie întreagă de eşecuri demoralizatoare. Furia şi depresia nu sunt boli sau disfuncţii sau anomalii; sunt răspunsuri perfect raţionale la miriadele de dezamăgiri evitabile care îşi au originea într-o speranţă profund iraţională."
Solomon şi Brianna Kugel se mută în orăşelul Stockton, dornici de un nou început, menit să le salveze casnicia. Urmaţi şi de mama lui Solomon precum şi de fiul lor, cumpără o casă cu "personalitate", pentru a le fi viitor cămin. Aparent o poveste de viaţă obişnuită, povestea lui Kugel se va transforma în ceva mult mai complicat de atât. Remarcile asupra ororilor Holocaustului, pe alocuri de un umor greu de digerat, vor stârni interesul cititorului în a descoperi această nouă modalitate de redare a suferinţei, venită din perspectiva unui moştenitor al istoriei "de nerepetat".
Absurdul şi misterul, în egală măsură, vor culmina cu găsirea în podul vechii case a eroinei legendare ce a emoţionat generaţii întregi cu al său jurnal şi care lucrează la o nouă carte: Anne Frank.
"Speranţa: o tragedie" este de fapt o pledoarie pentru omul ce trebuie să facă faţă, cum poate el mai bine, încercărilor la care este supus, atât din exterior, cât mai ales din interior. Modalitatea de a jongla cu realităţile proprii, diferă de la individ la individ, iar Solomon Kugel, ne-o prezintă pe a sa. Cu umor, cu ironie amară, cu mister şi disperare, pe alocuri, Kugel va învălui cititorul în simpatia dorită şi aşteptată, cartea devenind o călătorie reuşită într-o lume kafkiană.
Post new comment