Bushido. Codul Samurailor


Autor carte: 
Inazo Nitobe
Editura: 
Herald
Anul: 
2010
Traducator: 
Constant Georgescu
Bushido. Codul Samurailor de Inazo Nitobe -Carti bune de citit

    "Astfel, izvoarele, principiile esenţiale de la care s-a inspirat Bushido-ul au fost puţine şi simple. Deşi puţine şi simple au fost însă suficiente ca să ne procure norme sigure de conducere în viaţă, chiar în zilele de restrişte ale istoriei noastre naţionale.
    Natura plină de viaţă şi nemeşteşugită a strămoşilor noştri luptători s-a născut dintr-un mănunchi spiritual de învăţăminte generale şi răzleţe, spicuite de pe drumurile înalte ale vechii gândiri, au format un nou tip de rasă umană."
    Dacă Europa medievală avea cavaleri ce respectau cu sfinţenie un cod, iată că şi în Ţara Soarelui Răsare, samuraii aveau propriul cod, "Bushido". Pornind de la concepte religioase shintoiste sau budhiste Zen, acest cod se va transforma într-un mod de viaţă, ajungând să exprime însuşi sufletul japonez. Învăţăturile Bushido explicate cu atâta graţie şi delicateţe de autor, vor fi comparate pe parcursul întregii cărţi cu obiceiurile europene, fiindu-ne mai uşor să ne înţelegem atât diferenţele, cât şi asemănările culturale. Sunt trecute în revistă curajul, onoarea, politeţea, sinceritatea, locul femeii în cultura japoneză, prin prisma codului, cu ajutorul povestirilor, a maximelor, a paralelelor, rezultând un "întreg" extrem de captivant.
    "Bushido. Codul Samurailor" este o carte binevenită pentru că satisface curiozitatea faţa de această cultură fascinantă prin intermediul unei lecturi de calitate.
    "Calea omului este calea cerului. Menirea omului este s-o urmeze: ca atare fă din această cale ţelul vieţii tale. Ca să atingi cerul iubeşte pe toţi cu o dragoste egală; de aceea, cu aceeaşi dragoste cu care te iubeşti pe tine, iubeşte pe semenii tăi."

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Reiki. Manual de initiere de Walter Lubeck -Carti bune de citit
 • Unde ai fost de K.Schippers -Carti bune de citit
 • Liber sa inveti de Peter Gray -Carti bune de citit
 • Profetul de Kahlil Gibran -Carti bune de citit
 • Sinele de doua milioane de ani de Anthony Stevens -Carti bune de citit
 • Drama copilului dotat de Alice Miller -Carti bune de citit
 • Calatoria devenirii umane de Osho -Carti bune de citit
 • Monstrii. Atat de aproape, atat de departe de noi de Stephane Audeguy -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.