Unde ai fost


Autor carte: 
K.Schippers
Editura: 
Univers
Anul: 
2011
Traducator: 
Alexa Stoicescu
Unde ai fost de K.Schippers -Carti bune de citit

    "Sunt aici, în camera de lucru nu ştiu cum, ezit, mai văd pentru o clipă locul de unde am venit. Acolo e staţia de tramvai, lângă cutia cu gulere, pe care am cumpărat-o azi. Nu mai fac asta niciodată, nu te poţi afunda tot timpul în detaliile amintirii.(...) Sau îmi imaginez, a fost o singură amintire mare cu detalii inventate? Şi atunci femeia care mi-a cerut indicaţii... gustul crochetei, îl mai simt încă. Patronul care a acceptat lira ca şi cum ar fi fost cel mai obişnuit lucru din lume."
    O plimbare pe aleea amintirilor, cartea "Unde ai fost" va readuce în atenţia cititorului motivul lumilor paralele, a "săriturii" dintr-o lume în alta, motiv extrem de bine reprezentat în literatură. Albumele foto vechi, obiectele desuete, locurile ce-şi păstrează şarmul vremurilor apuse, sunt adevărate portaluri pentru personajul central, Ruud, prin care acesta poate trece în lumea colorată a copilăriei, lumea descoperirii primilor fiori ai dragostei, lumea în care simpla prezenţă părintească asigură senzaţia de "bine" deplin.
    Gustul crochetelor declanşează personajului valuri de emoţii, aidoma celebrelor "madeleine", iar limbajul folosit de K. Schippers, modalitatea de îmbinare a frazelor şi măiestria de a jongla cu cele două lumi, sunt comparabile cu opera proust-iană.
    "Unde ai fost" se califică cu siguranţă în categoria marilor scrieri ale secolului XXI, devenind o lectură obligatorie pentru iubitorii artei literare desăvârşite.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Frida Kahlo de Christina Burrus -Carti bune de citit
 • Casa de la malul marii vol.1,2 de Santa Montefiore -Carti bune de citit
 • Fara tine de Lucinda Edmonds -Carti bune de citit
 • Splendoarea ascunsa de Osho -Carti bune de citit
 • Calatoria devenirii umane de Osho -Carti bune de citit
 • Eroul cu o mie de chipuri de Joseph Campbell -Carti bune de citit
 • Cele dousprezece coloane ale succesului de Jim Rohn si Chris Widener -Carti bune de citit
 • Fascinaţie de Melissa Marr - Recenzii carti bune
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.