Marianela


Autor carte: 
Benito Perez Galdos
Editura: 
Univers
Anul: 
2013
Traducator: 
Lavinia Similaru
Marianela de Benito Perez Galdos -Carti bune de citit

    "...înţelege că există o serie de calităţi ale sufletului care nici nu sunt veştejite de timp şi nici nu sunt supuse capriciului ochiului. Caută-le în sufletul tău şi le vei găsi. Nu ţi se va întâmpla la fel cum ţi se întâmplă cu frumuseţea, pe care, oricât ai căuta-o în oglindă, cu greu o vei găsi. Caută calităţile acelea preţioase, cultivă-le. Iar când le vei vedea mari şi înflorite, nu te teme; cazna ţi se va domoli. Atunci ai să depăşeşti cu uşurinţă situaţia umilitoare în care te vezi astăzi şi, înălţându-te, vei avea o frumuseţe pe care poate nu o vor admira ochii, dar care ţie însăţi are să-ţi fie tihnă şi mândrie."
    "Marianela" ne propune o temă abordată de multe ori în literatura universală, dar cu o prospeţime şi o delicateţe ce cu siguranţă te vor încânta. Ce este mai exact "frumosul"? Cum trebuie înţeles?
    Tânărul Pablo, lipsit de vedere din naştere, trebuie să-şi compună acest concept din descrierile celor din jur şi mai ales din cele ale Marianelei, o micuţă orfană ce-i este angajată drept însoţitoare. Fericirea şi inocenţa trăirilor celor doi vor primi o încercare neaşteptată, când venirea medicului Teodoro Golfin îi oferă lui Pablo alternativa de a-şi căpăta vederea şi de a putea experimenta minunile vizuale singur. În acest punct, Marianela, conştientă fiind de neajunsurile sale fizice, se va considera nedemnă de tovărăşia prietenului său. Apariţia frumoasei verişoare a lui Pablo, Florentina, ce combină nobleţea sufletească şi fizicul atrăgător, va avea menirea de a adânci şi mai mult nepotrivirea Marianelei în acest anturaj. Medicul Teodoro Golfin se ridică deasupra tuturor celorlalte personaje atât prin misiunea sa de a oferi darul vederii, cât şi prin rolul său de "voce" a raţiunii izvorâte din experienţa vieţii, voce care încearcă să ne argumenteze nouă, cititorilor, prin intermediul dialogurilor cu nefericita Marianela, care sunt adevăratele calităţi şi cum se determină adevărata frumuseţe.
    "Marianela" este un roman deosebit, o carte ce te poartă într-o lume pură şi frumoasă a sufletului, lume căreia i se opune percepţia realităţii tranşante; o lume interioară, o frumuseţe filtrată şi purificată, ce nu se supune normelor şi canoanelor obişnuite.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Mormintele din Atuan ( seria Terramare 2 ) de Ursula K. Le Guin -Carti bune de citit
 • Pasiune de Lauren Kate -Carti bune de citit
 • Soţia Călătorului în timp de Audrey Niffenegger -Carti bune de citit
 • Atac la presedinte de Philip Shelby -Carti bune de citit
 • Philip si ceilalti de Cees Nooteboom -Carti bune de citit
 • Norma de Emmanuel Robles -Carti bune de citit
 • Banchetul Nebunilor (seria Vampirii din Morganville 4) de Rachel Caine -Carti bune de citit
 • Soldat si Dragon (seria Odiseea Dragonului 2) de Timothy Zahn -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.