Negurile (vol 1 si 2)


Autor carte: 
Marion Zimmer Bradley
Editura: 
Nemira
Anul: 
2007
Traducator: 
Gabriel Stoian
Negurile (vol 1 si 2) de Marion Zimmer Bradley - Recenzii carti bune

    "Dacă încerci să ocoleşti soarta sau să amâni suferinţele, nu faci decât să te condamni la suferinţă îndoită în altă viaţă." Prin intermediul acestei cărţi cititorul va pătrunde într-un univers magic, stăpânit de legende, într-un timp îndepărtat, o lume scindată între două credinţe: creştinii, pe de-o parte, şi Vechiul Popor, ce crede în Marea Mamă şi consortul ei, Cel Încornorat, pe de altă parte.  În aceast timp al frământărilor, vom cunoaşte necesitatea apariţiei unui conducător capabil să îmbine cele două credinţe, în slujba binelui şi a dreptăţii: "Lumile se vor îndepărta fără putinţă de apropiere, iar amintirea Avalonului nu va rămâne nici măcar în legende, pentru a mai oferi speranţă omenirii. Nu, ne trebuie un conducător care să câştige credinţa tuturor popoarelor din ambele Britanii - Britania preoţilor şi lumea ceţurilor, stăpânită din Avalon. Lecuite de acest Măreţ Rege (...) lumile se vor uni iarăşi, devenind una singură, iar în ea va fi loc şi pentru Zeiţă şi pentru Hristos, şi pentru cazan şi pentru cruce."
    Astfel va începe legenda lui Arthur, despre care s-au scris atâtea cărţi şi s-au făcut atâtea filme. De ce am alege tocmai viziunea autoarei Marion Zimmer Bradley? Pentru că ai cu adevărat senzaţia că, înainte de a scrie această carte, a cuprins marea majoritate a legendelor şi scrierilor apărute deja, le-a îmbinat, le-a rafinat, le-a interpretat, reuşind să ne ofere o operă atât cuprinzătoare, cât şi de o frumuseţe remarcabilă. În urma lecturii vom înţelege marile diferenţe între cele două modalităţi de a privi viaţa şi spiritualitatea, dar şi lucrurile care le apropie: "În toată ţara, Dumnezeul creştin aduce o renaştere spirituală.(...) Nu au uitat Misterele (...) le-au găsit prea grele. Vor un Dumnezeu căruia să-i pese de ei, care nu le va cere să se lupte pentru înţelepciune şi care îi va accepta exact aşa cum sunt, cu toate păcatele lor, şi le va şterge păcatele prin credinţă. Nu este aşa. Nu va fi niciodată aşa, dar poate este singurul fel în care cei neînţelepţi pot suporta să se gândească la zeii lor.(...) Poate că o religie care pretinde ca fiecare om să muncească, viaţă după viaţă, pentru propria mântuire, e prea mult pentru oameni. Ei nu vor să aştepte dreptatea Domnului, ci să o vadă acum. Şi aceasta este moneda pe care preoţii cei noi le-au promis-o." Treptat, călăuziţi în drumul nostru de către legendarii Arthur, Morgaine, Guinevere, Morgause, Lancelot, şi alţi atâţia, pe care îi cunoaştem datorită poveştilor pe care le-au populat, vom descoperi lumea lor, vom lua parte atât la conflictele armate cât şi la urzelile curţii regale, dar şi la secretele "de alcov". Toate acestea contribuie la marea plăcere a lecturii acestei cărţi epopeice, atât prin valoare, cât şi prin dimensiune. Vom înţelege rolul celebrului Merlin, care este de fapt numele generic oferit învăţaţilor druizi ai Avalonului, ce slujeau regalitatea. Vom descoperi şi o altă versiune a legendei Graalului şi impactul acestui potir asupra Camelotului: "Cu adevărat Graalul nu era o binecuvântare pentru Curtea lui Arthur, ci un blestem." Vom trece cu graţie prin toate acestea, urmărind cum noul îşi va impune forţa asupra vechiului, cum timpul le rezolvă pe toate şi cum ceaţa, uitarea, negurile vor învălui Avalonul.
    Este o carte deosebită, o carte pentru cei care iubesc cu adevărat lectura, o carte "vrăjită" şi o carte pe care numai dimensiunea epopeică te va determina să o laşi din mână, dar numai pentru scurt timp, o carte care-ţi va sădi în suflet un singur regret: faptul că se termină şi trebuie să te întorci în lumea lipsită de strălucire a realului cotidian.

 

S-ar putea să vă placă şi ...

<<
 • Orasul de Cenusa (seria Instrumente Mortale 2) de Cassandra Clare -Carti bune de citit
 • Profetiile de la Celestine de James Redfield -Carti bune de citit
 • Invidie (seria Lux 3) de Anna Godbersen -Carti bune de citit
 • Pasiune si prejudecata de Mary Balogh -Carti bune de citit
 • Sepulcrul de Kate Mosse -Carti bune de citit
 • Slujitorii Regelui (seria Femeia Pirat 1) de Mireille Calmel -Carti bune de citit
 • Fascinaţie de Melissa Marr - Recenzii carti bune
 • Scrisori pentru fiicele mele de Elizabeth Noble -Carti bune de citit
>>

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.