"Ţinînd cont că trăim o eră în care totul este evoluţionist - biologie evoluţionistă, medicină evoluţionistă, ecologie evoluţionistă, psihologie evoluţionistă, economie evoluţionistă, informatică evoluţionistă - este surprinzător cît de rar gîndesc oamenii în termeni evoluţionişti. Este unul din punctele nevralgice ale oamenilor. Privim la lumea din jurul nostru ca la o fotografie, cînd de fapt este un film care se schimbă permanent. Fireşte că ştim că se schimbă, dar ne purtăm ca şi cum ar rămîne neschimbată. Negăm realitatea schimbării. Aşa se face că întotdeauna schimbarea ne ia prin surprindere."
In multitudinea de cărţi de suspans, cartea lui Michael Crichton a reuşit să mă surprindă. "Prada" este un alt exemplu al felului inedit de a concepe un thriller: un pic de ştiinţă, un pic de SF, un pic mai mult suspans, pigmentat şi cu ceva horror, la care adăugăm personaje memorabile şi situaţii critice. Cum cea mai reuşită minciună este cea care conţine şi un sâmbure de adevăr, această formulă "de succes" poate fi aplicată şi cărţii de faţă: este ficţiune, dar cât de posibilă poate fi întreaga acţiune...
Putem citi "Prada" ca pe un thriller peste măsură de reuşit, dar, în acelaşi timp, poate fi văzută drept un justificat semnal de alarmă pentru noi, ca omenire: "Noi credem că ştim ce facem. Întotdeauna am fost convinşi de asta. Se pare că nu reuşim să ne dăm seama că am greşit în trecut şi deci am putea greşi şi în viitor. În loc de asta, fiecare nouă generaţie consideră că erorile trecutului s-au datorat gîndirii defectuoase a unor minţi nu tocmai capabile şi apoi se îmbarcă încrezătoare pe un drum presărat de noi erori, de data asta proprii."
Progresul stă evident în tehnologie. Oamenii au clădit într-un timp extrem de scurt lucruri care altădată frizau imposibilul. Însă trebuie să fim atenţi ca preţul plătit să nu fie prea mare: "Tehnologiile sînt o formă a cunoaşterii şi, ca întreaga cunoaştere, tehnologiile cresc, evoluează, se maturizează."
Post new comment